فرکانس احساس خوش بینی (Optimism) یا مثبتاندیشی به معنای نگاه زیبا به خود و دنیای اطراف است. این نگاه تاثیر شگفت انگیزی بر زندگی دارد. تاثیر فرکانس احساس خوش بینی میتواند به طور کلی سایر احساسات شما را تحت تاثیر قرار دهد. احساس خوشبختی و حس رضایت از زندگی دو مفهوم مرتبط با خوشبینی هستند. همچنین ارتعاشات این احساس بر روی سلامت جسمانی هم تاثیر میگذارد.
در این مطلب به طور کامل به تاثیر ارتعاشات احساس خوشبینی بر روی بیماریهای روحی (افسردگی)، موفقیت، تغییر شخصیت و راههای تقویت آن میپردازیم.
احساس خوش بینی چیست؟
اگر چه خوشبینی یک مفهوم کاملاً واضح و مشخص است، با این وجود بسیاری آن را با سادهلوحی و خوشباوری یکی میدانند. بسیاری از مردم فکر میکنند افرادی که خوشبین هستند، زودباور و سادهلوح هستند. اما برخی دیگر تعریف دقیقتری از این احساس ارائه میدهند.
منظور ما در این مطلب از احساس خوشبینی، یعنی داشتن نگاه خوب به خود و دنیای اطراف است. اما این نگاه خوب و زیبا به این معنا نیست که شما تاریکی، تلخی و مشکلات را نبینید. در این صورت در دام خوشبینی گرفتار میشوید. احساس خوشبینی باید با واقعیت نزدیک باشد
در واقع ما در مورد چیزی صحبت میکنیم که واقعی است و بدبینها آن را نادیده میگیرند. واقعبینی به این معنا نیست که شما فقط بدیها، نکات منفی، سختیها و تاریکیها را ببینید. بلکه واقع بینی ترکیبی از خوبی و بدی است. پس وقتی ما در مورد احساس خوشبینی صحبت میکنیم، یعنی شما بخش دیگری از احساس واقع بینی را هم در نظر بگیرید. در غیر این صورت به شما واقع بین نمیگویند. شما به فردی بدبین تبدیل میشوید.
خوشبینی با احساس امیدواری پیوند محکمی دارد. اما امیدواری بعد از خوشبینی شکل میگیرد. در خوشبینی شما وضعیت کنونی را ارزیابی و نقاط مثبت را در نظر میگیرید. در پی این نتیجهگیری، امیدواری هم پدید میآید. نبود دیدگاه مثبت نسبت به زندگی، شما را به فردی بدبین، ناامید، منزوی و افسرده تبدیل میکند.
فرکانس احساس خوشبینی چطور ایجاد میشود؟
احساس خوشبینی مثل هر احساس دیگری از دو عامل بیرونی و درونی نشأت میگیرد. عوامل درونی که در شکل گیری این احساس نقش دارند، عبارتند از:
- داشتن اعتماد به نفس
- داشتن ارتباط اجتماعی قوی با اطرافیان
- درس گرفتن از شکستها
- مرور تجربیات و موفقیتهای قبلی
- کسب موفقیتهای پیاپی
- داشتن تفکر مثبت
عوامل بیرونی که باعث بوجود آمدن فرکانس احساس خوشبینی میشوند، عبارتند از:
- قرار گرفتن در کنار افراد خوشبین
- تشویق شدن توسط اطرافیان (والدین، همسر و دوستان صمیمی)
- ارتباط با افراد موفق و مشاهدهی موفقیتهای آنها
تاثیر فرکانس احساس خوش بینی بر روی شخصیت
افراد خوشبین گاهی نیز بدبین میشوند. در واقع خوشبینی %100 باعث خوشباوری و خیالپردازی میشود. در حالی که اگر مقدار کمی هم بدبینی با آن همراه شود، به واقعبینی تبدیل میشود. البته بدبینی در افراد خوشبین موقت است. افراد خوشبین معتقدند که بدبینی خیلی زود از بین میرود. اگر ممکن است مشکلات و موانعی باشد، اما میتوان به راحتی آن را از بین برد.
فرکانس احساس خوش بینی تاثیر زیادی بر روی شخصیت دارد. تمامی روانشناسان در این موضوع با هم اتفاق نظر دارند. از نظر آنها، سطح مشخصی از خوشبینی میتواند اتفاقات خوبی را در آینده رقم بزند. بیش از نیم قرن است که محققان علم روانشناسی بر روی تاثیر احساسات مثبت تحقیق کردهاند. نتایج تلاش آنها نشان میدهد خوش بینی یک باور التیامبخش برای دردهای روحی و روانی است.
از جمله تاثیرات مثبت ارتعاشات احساس خوش بینی بر روی شخصیت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
داشتن رفتارهای سالمتر
در سال 2002 یک مطالعه بر روی گروهی از افراد خوشبین و بدبین انجام شد. نتایج این آزمایش نشان داد که خوشبینها به دلیل امیدی که به آینده دارند، رفتارها و سبک زندگی سالمتری دارند. کیفیت خواب آنها بهتر از افراد بدبین است. این افراد به استرس کمتری مبتلا میشوند. کمتر نگران هستند و حتی در تعاملات اجتماعی هم منطقیتر رفتار میکنند.
افزایش توان برای مقابله با مشکلات
تاثیر فرکانس احساس خوش بینی باعث افزایش انرژی درون سلولی میشود. به همین دلیل افراد خوشبین قدرت بیشتری برای مقابله با مشکلات و سختیها را دارند. از سوی دیگر این افراد به دلیل نداشتن استرس زیاد، خونسردی خود را حفظ میکنند و عاقلانهتر میتوانند راهحلی برای مشکلات خود پیدا کنند.
همچنین خوشبینها به جای وقت تلف کردن برای مدیریت احساس ترس و استرس، بر روی مشکل خود متمرکز میشوند. پس سریعتر میتوانند از موانع عبور کنند.

داشتن تعاملات قویتر با اطرافیان
یکی دیگر از تاثیرات فرکانس احساس خوشبینی، افزایش ارتباط با اطرافیان است. مطالعات بر روی افراد خوشبین نشان میدهد آنها به آدمهای اطراف خود بدبین نیستند. پس بیجهت از اطرافیان کنارهگیری نمیکنند. بلکه خوشبینی باعث میشود تا احساس بهتری نسبت به اطرافیان خود داشته باشند. در عین حال روابط و تعاملات خوب نیز بر روی بهتر شدن وضعیت روحی تاثیر مثبت دارد.
افراد بدبین اغلب به بیماریهای روحی مثل انزوا، اختلا شخصیت دو قطبی، اضطراب و افسردگی مبتلا میشوند. در حالیکه احتمال ابتلا خوشبینها به این نوع از بیماریهای روحی بسیار کم است.
تاثیر فرکانس احساس خوش بینی بر روی سلامت جسمانی
خوش بینی و سلامت جسمی ارتباط زیادی با هم دارند. در اواسط دهه 1960 مطالعاتی بر روی تاثیر احساس خوش بینی بر روی سلامت جسمی انجام شد. در یک اتاق بیماران خوشبین و در اتاق دیگر گروهی از بیماران بدبین و ناامید قرار داشتند. هر دو گروه به بیماریهای صعبالعلاج مبتلا بودند.
روانشناسان هر روز بیماران را از نظر میزان امید به زنده بودن و درمان شدن بررسی میکردند. در سوی دیگر پزشکان موظف بودند هر روز وضعیت بیمارانی را که در اتاق خوشبینها قرار داشتند، بررسی کنید. نتیجهی این مطالعات نشان داد هرگاه فرد 10 نمره خوشبینتر میشود، خطر مرگ به میزان %19 در او کاهش مییابد.
نتایج این مطالعات نشان میداد خوشبینی در بهبود بیماریهای جسمی نیز نقش دارد. زیرا خوشبینی باعث تولید هورمون اندورفین در بدن میشود که یک مورفین (تسکیندهنده) طبیعی محسوب میشود. در سال 2005 نیز گروهی از روانشناسان برای بررسی تاثیر ارتعاشات احساس خوش بینی برای درمان سرطان یک آزمایش را ترتیب دادند. مطالعات این گروه نشان داد که افراد خوشبین در مواجهه با بیماری سرطان، استرس و پریشانی کمتری را تجربه میکنند.
تاثیر فرکانس احساس خوش بینی بر روی سلامت جسم بر روی دو قسمت اصلی مغز و قلب تاثیر میگذارد:
تاثیر خوشبینی بر روی مغز
افراد خوشبین خواب بهتری دارند. به همین دلیل است که در شب امتحانات سخت، یک مصاحبهی شغلی، جلسه یا مهمانی مهم خواب شما مختل میشود. در واقع مدام اتفاقات فردا و آینده را با خود مرور میکنید. سپس در اثر بدبینی هورمون استرس در بدن زیاد میشود. پیامرسانهای عصبی یکی یکی از بین میروند و بدن قدرت ساخت نورونهای جدید را ندارد.
در نتیجه خواب مختل میشود. اما در افراد خوشبین برعکس این قضیه اتفاق میافتد. در این افراد به دلیل شادی درونی، هورمون سروتونین و دوپامین بیشتر میشود. نتیجه تعداد نورونها افزایش مییابد و خواب را بهبود میبخشد.
از سوی دیگر خوشبینی بر روی آمیگدال و قشر پیشانی مغز هم تاثیر مثبت دارد. پس باعث افزایش قدرت حافظه و مهارت یادگیری میشود. به طور کلی احساس خوشبینی میتواند عملکرد مغز را بهبود ببخشد.
تاثیر احساس خوش بینی بر روی سیستم ایمنی
آنچه باعث میشود تا بیماران خوشبینی سریعتر بهبود یابند، سیستم ایمنی قوی است. خوشبینی بر روی این سیستم تاثیر میگذارد. 5 مطالعه بر روی افراد مبتلا به ویروس HIV انجام شد. این مطالعه نشان داد که سیستم ایمنی بدن افراد خوشبین قدرت بیشتری برای سرکوب ویروس دارد. همچنین میزان مرگ و میر در افراد خوشبین به دلیل داشتن سیستم ایمنی قوی بیشتر است. خوشبینی باعث تولید آنتیبادی بیشتر در خون میشود که از پیشرفت بیماریهای مختلف جلوگیری میکند.
مقالهی فرکانس احساس بی ارزشی چیست و 5 راه درمان آن را نیز مطالعه کنید.
تاثیر فرکانس احساس خوش بینی بر روی قلب
قلب یکی دیگر از قسمتهای مهم بدن است که با فرکانسهای احساس خوشبینی ارتباط مستقیمی دارد. افرادی که دچار استرس شدید میشوند، در معرض حملات و بیماریهای قلبی قرار میگیرند. خوشبینی با ترشح هورمونهای شادی و سرکوب استرس میتواند از افزایش فشارخون، تپش قلب و بالا رفتن قند خون پیشگیری کند.
بیماران مبتلا به قلب و عروق بیش از هر کس دیگری به احساس خوشبینی و تاثیر ارتعاشات آن نیاز دارند.
ارتباط بین خوشبینی و قانون جذب
قانون جذب میگوید قدرت ذهن شما آنقدر زیاد است که میتواند تعیین کنندهی سرنوشتتان باشد. دکتر جان دمارتینی یکی از طرفداران قانون جذب و فیزیک کوانتوم است که میگوید:
«اگر به دقت به مسالهی راز و قدرت ذهن و قصد و نیتمان را در زندگی روزمره بنگریم، همهی آنها را در اطراف خود میبینیم. فقط کافیست چشمهایمان را باز کنیم».
لیزا نیکولز هم معتقد است که: «شما میتوانید قانون جذب را همه جا مشاهده کنید. شما همه چیز را به سوی خود جذب میکنید. مردم، موقعیتها، سلامتی، ثروت، بدهکاری لذت، اتومبیلی را که میرانید. شما همانند یک آهنربا همهی اینها را به سمت خود جذب میکنید. هرآنچه که در زندگی شما وجود دارد، در واقع تجلی افکار موجود در ذهن شماست».
حتی اگر به تاثیر فرکانس احساس خوش بینی بر روی زندگی و سرنوشت خود اعتقاد نداشته باشید، به این معنا نیست که وجود ندارد. این قانون حتی برای کسانی که هیچ اعتقادی به آن ندارند، به خوبی عمل میکند. شخصیت ما تحت تاثیر عادات و عادات تحت تاثیر احساساتمان است. از طرفی هم این ویژگیهای شخصی است که آیندهی ما را می سازد.
شما برای یک فرد با ویژگیهای تلاشگر، با انگیزه، خوشبین و با استعداد چه آیندهای را پیشبینی میکنید؟ مطمئناً شانس موفقیت و خوشبختی چنین فردی حداقل 70 درصد است. زیرا با شناخت ویژگیهای شخصی میدانید این فرد حتماً به اهداف خود دست پیدا میکند. قانون جذب هم میگوید اگر احساسات مثبت داشته باشید، شخصیت شما نیز تاثیر ارتعاشات این احساسات، مثبت و سالم میشود. پس به خواستههای خود دست پیدا میکنید.
آیا راهی برای تبدیل بدبینی به فرکانس احساس خوشبینی وجود دارد؟
مارتین سلیگمن (پدر علم روانشناسی مثبتنگر) معتقد است احساس خوش بینی در طی زمانی ایجاد میشود. این احساس ذاتی نیست و در آموزشها و مراحل جامعهپذیری بدست میاید. پس میتوان آن را بدست آورد و یا تقویت کرد. در این صورت حتی افراد بدبین هم میتوانند، احساس بدبینی خود را به خوشبینی تبدیل کنند.
برای تقویت خوش بینی راههای زیادی وجود دارد. از نظر ما راههای زیر میتوانند مؤثر باشند:
اعتماد به نفس خود را تقویت کنید
خودباوری مهمترین و بهترین راهی است که از طریق آن میتوانید احساس خود را نسبت به زندگی و آینده تغییر دهید. افراد بدبین اعتماد به نفس پایینی دارند. این افراد به دلیل اینکه خود را باور ندارند، فکر میکنند همه چیز دست به دست هم میدهد، تا مانع آنها شود. در حالی که وقتی اعتماد به نفس خود را افزایش دهید، مطمئن میشوید که هیچ چیز قدرت مقابله با تواناییهای شما را ندارد.
پس در طی روز حداقل 15 دقیقه را برای شناخت خودِ واقعی صرف کنید. مطمئناً در شما استعدادها، تواناییها و مهارتهای زیادی وجود دارد. آنها را پیدا و روی آنها حساب باز کنید.
لیست کارهای فردا را تهیه کنید
اگر نگران فردا و آینده هستید، همهی عوامل نگرانی را روی کاغذ بنویسید. سپس 3 کار مهم را نگه دارید و بقیه را خط بزنید. حالا به جای اینکه ذهن شما روی مجموعهای از کارها متمرکز شود و مدام استرس آنها را داشته باشید، فقط 5 دقیقه بر روی 3 کار مهم فکر کنید. با کاهش کارها، استرس و اضطراب کمتر میشود. در عین حال فرصت بیشتری برای فکر کردن بر روی آنها را دارید.
اغلب ما به دلیل استرس و اضطراب شدید به بدبینی مبتلا میشویم. گاهی استرس از کارهای انجام نشده بدبینی را به ذهن القا میکند. در حالی که اگر دلایل اصلی را پیدا و برای آنها راهکار پیدا کنیم، ذهن از تشویش و اضطراب خلاص میشود.
اطلاعات خود را افزایش دهید
برای تبدیل بدبینی به احساس خوشبینی باید اطلاعات گستردهتری داشته باشید. در بیشتر مواقع از دور یک نگاه اجمالی به شکستهای دیگران میکنید. سپس نتیجه میگیرید هر راهی که آنها رفتهاند، محکوم به شکست است. اگر قرار باشد همان راه را انتخاب کنید، به دلیل نداشتن اطلاعات کافی منصرف میشوید.
پس برای اینکه واقعبینانهتر و با خوشبینی تصمیم بگیرید، باید اطلاعات خود را در مورد مسائل و موضوعات مختلف افزایش دهید. برای مطالعه سایر فرکانس احساسات کلیک کنید.