فرکانس احساس خشم چه بر روزگارتان می‌آورد | نشانه‌ها و راه های درمان

فرکانس احساس خشم

فرکانس احساس خشم (rage) یکی از احساسات طبیعی است که در زمان عصبانیت بروز می‌کند. عصبانیت و خشم در هر شرایطی ممکن است بروز کند. این شرایط برای همه‌ی مردم اتفاق می‌افتد. از دیدگاه تکاملی، همه‌ی احساسات (حتی احساسات منفی) برای تکامل شخصیتی لازم هستند. حتی احساس خشم که با سطح مشخصی از استرس و اضطراب همراه است، برای تکامل شخصیتی ضرورت دارد. 

اما اگر این احساس بیش از حد شود، با فرکانس‌های منفی همراه می‌شود. ارتعاشات احساس خشم می‌تواند جسم و روح شما را تحت تاثیر قرار دهد. اگر در روز حداقل 2 بار خشمگین می‌شوید، بدانید که که فرکانس احساس خشم به بدن شما آسیب می‌رساند. پس لازم است که اطلاعات زیادی در مورد این احساس داشته باشید. اگر می‌خواهید با این فرکانس‌ها و راه‌های درمان آن آشنا شوید، تا انتهای این متن با ما همراه شوید.

احساس خشم چیست و چه زمانی بروز می‌کند؟

عصبانیت فقط یک واکنش پرخاشگرانه به عوامل خارجی نیست. بلکه احساسی است که درون ما را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهد. در حالت کلی عصبانیت به منظور دفاع از بدن در برابر تهدیدات خارجی بروز می‌کند. اما وقتی که این احساس بیش از حد شود، به آن خشم (عصبانیت شدید) گفته می‌شود. 

عصبانیت یک واکنش طبیعی و اجتناب ناپذیر در برابر ناامیدی یا استرس است. میزان عصبانیت متناسب با میزان ناامیدی در همان زمان است. گاهی ممکن است احساس خشم منطقی باشد. اما گاهی نیز غیرمنطقی است. در هر دو صورت این احساس ارتعاشاتی را برای بدن به دنبال دارد. 

روانشناسان معتقدند اگر کسی هرگز در زندگی‌اش احساس خشم نداشته باشد، احتمالاً مغز او به درستی عمل نمی‌کند. اما اگر کسی هم بیش از حد به این احساس مبتلا شود، زندگی عادی او مختل می‌شود. از این نظر باید بدانید


آیا فرد خشمگینی هستید یا خیر؟ 

گاهی دلایل خشم از ذهن ناخودآگاه ما سرچشمه می‌گیرد. این موضوع باعث می‌شود تا کنترل خود بر روی این احساس را از دست بدهیم. به این معنا که ممکن است در گذشته اتفاقاتی در زندگی رخ داده باشد که در ذهن ناخودآگاه ما ذخیره شود. بعدها در موقعیت‌های خاص، احساس خشم به طور غیرارادی برانگیخته می‌شود. 

از نظر محققان علم روانشناسی، وقتی احساسات خصمانه‌ی خود را برای مدت طولانی سرکوب یا انکار می‌کنید، باعث بروز احساس عصبانیت به یکباره می‌شود. 

چرا احساس خشم بوجود می‌آید؟

فرکانس احساس خشم و عصبانیت چندان وجهه‌ی آبرومندانه‌ای ندارد. اغلب ما از حالت خشمگین شدن خود و دیگران بیزاریم. با این وجود این احساس در ما بوجود می‌آید. شاید برای شما هم سوال باشد که اساساً احساس خشم و عصبانیت چطور ایجاد می‌شود؟

روانشناسان دلایل زیادی را برای بروز این احساس منفی برشمرده‌اند. اما در بین همه‌ی این دلایل، چند عامل نقش مهم‌تری را ایفا می‌کنند که عبارتند از:

  • احساس تهدید یا حمله از سوی عوامل خارجی
  • احساس ناامیدی و ناتوانی درونی
  • تحقیر شدن توسط دیگران
  • سرکوب نیازهای اساسی 
  • بی‌عدالتی
  • برآورده نشدن نیازها

البته دلایل دیگری نیز وجود دارد که باعث بوجود آمدن احساس عصبانیت می‌شوند. افراد دارای گنجایش احساسی متفاوتی هستند. ممکن است دو نفر از نظر شرایط زندگی شبیه به هم باشند. اما یک نفر به ندرت عصبانی و خشمگین شود. در مقابل فرد دیگری با همان موقعیت، به دفعات مکرر عصبانی و خشمگین شود. طوری که این احساس خودش و اطرافیان را آزار دهد. پس دلایل بروز احساس خشم برای همه‌ی افراد یکسان نیست.

Frequency of feeling angry
Frequency of feeling angry

فرکانس احساس خشم و تاثیر آن بر قانون جذب

قانون جذب می‌گوید برای اینکه به فرد موفقی تبدیل شوید، باید ذهن و جسم سالمی داشته باشید. جالب است بدانید حتی سلامت جسمانی ما هم به افکار و سپس احساساتمان بستگی دارد. اگر امروز شما ثروتمند و موفق هستید، این موقعیت حاصل تلاش شما در سال‌های گذشته بوده است.

پس اگر می‌خواهید در آینده هم فرد موفق و ثروتمندی باشید، باید از امروز برای آن تلاش کنید. قانون جذب می‌گوید ابتدا باید افکار و سپس احساسات مثبتی در مورد آینده داشته باشید. اما وقتی از احساسات منفی صحبت به میان می‌آید، آیا موفقیت در آینده‌ی ما جایی دارد؟

قانون جذب می‌گوید اگر احساس خشم و عصبانیت شما بیش از حد شود، نباید انتظار جسمی سالم و آینده‌ای موفق را داشته باشید. ارتعاشات احساس خشم بر روی ذهنیت، عملکرد مغز و سپس جسم شما تاثیر می‌گذارد. عصبانیت آرام می‌تواند برای یک لحظه شما را از شر احساس منفی نسبت به یک شخص خلاص کند. برای یک لحظه احساس خود را تخلیه می‌کنید و آرام می‌شوید.

در زمان عصبانیت آلزایمر میگیرید!

اما وقتی این احساس بیش از حد تکرار می‌شود، اثرات آن تا مدت‌ها بر روی ذهن باقی می‌ماند. به طوری که آرامش روح و روان را بر هم می‌ریزد. روابط و تعاملات اجتماعی را تخریب می‌کند. شما در زمان عصبانیت قادر نیستید برخی از اطلاعات را در ذهن به خاطر بیاورید. به همین دلیل در زمان عصبانیت هر حرفی را بر زبان می‌آورد و هر حرکتی ممکن است از شما سر بزند. در این صورت تعامل اجتماعی و روابط شما با شخص مورد نظر خدشه‌دار می‌شود.

در حالی که قطع ارتباطات، برهم زدن تعامل اجتماعی، انزوا، انزجار و نفرت می‌تواند در قانون جذب به گونه‌ای دیگری عمل کند. برای موفقیت و خوشبختی، داشتن فکر مثبت، آرامش ذهن و روان ضرورت دارد. در حالی که فرکانس احساس خشم آن را خراب می‌کند.

چگونه فرکانس احساس خشم روی بدن تاثیر می‌گذارد؟

خشم یکی از چالش برانگیز‌ترین احساساتی است که در زندگی با آن سروکار داریم. این احساس آسیب‌های جبران ناپذیری را بر روی مغز، قلب و سایر قسمت‌های بدن برجا می‌گذارد. از نظر روانشناسان، خشم به موقع و درست می‌تواند یک مکانیسم مبارزه با استرس و اضطراب باشد. اما وقتی عصبانیت بیش از حد شود، بر روی سیستم عصبی مرکزی، سیستم عصبی عضلانی و قلب و عروق تأثیر منفی می‌گذارد. 

تاثیر بر روی عملکرد مغز

یکی از تاثیرات فرکانس احساس خشم بر روی مغز است. مغز دستور را از احساسات ما دریافت می‌کند. وقتی احساس خطر می‌کنید، مغز فوراً دستور ترشح هورمون استرس را صادر می‌کند. در این صورت سیستم ایمنی بدن برای مقابله با عامل استرس، مقاوم می‌شود.

تمامی احساسات در داخل دو ساختار بادامی شکل مغز به نام «آمیگدال» آغاز می‌شوند. این بخش از مغز مسئولیت شناسایی تهدیدات خارجی را برعهده دارد. زمانی که شما احساس خطر می‌کنید، آمیگدال تهدید را دریافت و سپس بدن را برای مقابله با تهدید آماده‌می‌کند.

مغز ما به گونه‌ای سیم‌کشی شده‌است که قبل از تصمیم‌گیری ما، میتواند بدن را برای مقابله با تهدیدات آماده‌کند. اما وقتی بیش از حد عصبانی و خشمگین شوید، عضلات بدن خسته می‌شوند و به درستی در مقابل تهدیدات عمل نمی‌کنند. وقتی عصبی می‌شوید، فرکانس های احساس خشم به مغز سیگنال ارسال می‌کنند. سپس مواد شیمیایی انتقال دهنده عصبی موسوم به «کاتکول آمین» آزاد می‌شوند تا انرژی بدن را دو چندان کنند.

تاثیر منفی بر روی قلب

براساس مطالعاتی که بر روی ارتعاشات ناشی از احساس خشم صورت گرفت، مشخص شد، خشم متناوب می‌تواند بر روی قلب هم تاثیر منفی بگذارد. البته علت اصلی بیماری قلبی و عروق کرونر نمی‌تواند خشم و عصبانیت باشد. اما در حاد شدن و تشدید این بیماری تاثیر زیادی دارد. به طوری که استرس و اضطراب را در بدن افزایش می‌دهد.

همانطور که گفتیم احساس خشم باعث انفجار انرژی و قدرتمند شدن بدن می‌شود. همزمان ضربان قلب سریع‌تر می‌زند، فشار خون بالا می‌رود و تعداد تنفس‌های شما بیشتر می‌شود. صورت سرخ می‌شود. چون جریان خون افزایش یافته‌است و خون بیشتری به سطح پوست می‌رسد تا بدن آمادگی کافی برای مقابله با تهدید خارجی را داشته باشد.

ناتوانی در کنترل فرکانس احساس خشم

اگر فرکانس احساس خشم مانند احساس استرس و اضطراب به دفعات مکرر باشد، برای زندگی مشکل‌ساز می‌شود. در حالت درست، احساس عصبانیت باید تنها برای چند لحظه‌ی کوتاه باشد. به طوری که بعد از آن احساسات به حالت عادی باز گردد. اما وقتی زیاد می‌شود، عملکرد مغز مختل می‌شود. شاید دیده‌باشید اغلب افرادی که عصبانی می‌شوند، نمی‌توانند عصبانیت خود را کنترل کنند. 

از آنجا که خشم، حالت حادِ احساس عصبانیت است، میزان هورمون استرس بیش از حد می‌شود. به طوری که سلول‌های انتقال پیام را از بین می‌برد. بنابراین ارتعاشات احساس خشم باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن برای مقابله با تهدیدات و بیماری‌ها می‌شود. به همین دلیل افرادی که بیشتر در معرض استرس (یکی از فاکتورهای خشم) قرار دارند، سریع‌تر به بیماری‌های عفونی و سرطان مبتلا می‌شوند. 

نحوه‌ی مدیریت احساس خشم

با توجه به تاثیرات منفی که ارتعاشات احساس خشم بر روی سلامت جسم و روان دارد، لازم است که هر چه سریع‌تر آن را درمان کنید. عصبی بودن هم مثل هر رفتار دیگری اگر درمان نشود، به یک عادت تبدیل می‌شود. هر چه دیرتر برای تغییر یک عادت اقدام کنید، زمان بیشتری نیاز دارید.

فرکانس احساس خشم را می‌توانید با راهکارهای زیر متوقف کنید:

محیط خود را تغییر دهید

گاهی اوقات تغییر محیط می‌تواند به سرکوب کردن احساس خشم و متوقف کردن ارتعاشات آن بر روی مغز، جلوگیری کند. وقتی بین خود و شخص یا موقعیتی که از آن عصبی هستید، فاصله ایجاد می‌کنید، راحت‌تر می‌توان خود را آرام کنید. خشم برای یک لحظه ظاهر می‌شود.

وقتی حرفی خلاف نظر خود را می‌شنوید و یا چیزی را می‌بینید که باب میل‌تان نیست، فوری عصبی می‌شوید. اگر همان لحظه‌ی اول بعد از شنیدن حرف و یا دیدن صحنه، محیط را ترک کنید، میزان عصبانیت شما به حد نرمال می‌رسد.

این کارها را انجام دهید

گاهی ممکن است حتی با ترک محیط باز هم نتوانید با عصبانیت خود مقابله کنید. در این صورت باید یک کار ساده اما موثر را انتخاب کنید. پیاده‌روی، دوچرخه‌سواری و یا دویدن می‌تواند میزان فشار ذهنی شما را کمتر کند. به طور کلی تحرک جسمی در رفع فشار ذهنی و استرس تاثیر زیادی دارد.

همانطور که گفتیم وقتی بدن در حالت عصبانی قرار دارد، انرژی زیادی تولید می‌شود. اما شما می‌توانید این انرژی را در جای بهتری استفاده کنید. مثلا شنا کردن، دویدن و یا ورزش کردن راه‌های مناسبی برای سوزاندن انرژی است. 

تفکر خود را به چالش بکشید

در مواجهه با عصبانیت، روانشناسان غالباً از روشی به نام «تغییر ساختار شناختی» استفاده می‌كنند. این روش شما را ترغیب می‌كند تا افکار منفی خود را با افکار معقول‌تر جایگزین کنید. در نتیجه احساس منفی خشم را کم کنید. در این روش کافیست در زمان عصبانیت فوراً افکار مثبت را به خاطر بیاورید. 

هر چند حافظه آنقدر ضعیف شده‌است که یادآوری خاطرات و افکار خوب در زمان عصبانیت کار راحتی نیست. اما با آگاهی که نسبت به عصبانی شدن خود دارید، بهتر است افکار مثبت را بر روی یک کاغذ بنویسید. در زمان خشمگین شدن حافظه آنقدر ضعیف نمی‌شود که حتی کاغذ هم از یادتان برود. پس به محض اینکه احساس عصبانیت کردید، نوشته‌ها را در مقابل خود بگیرید.

آرامش ذهنی را با خود تکرار کنید

یکی از خصوصیات افرادی که خیلی سریع خشمگین می‌شوند، فروکش کردن خشم آن‌ها بعد از چند دقیقه یا چند ساعت است. به‌طوریکه وقتی آرام می‌شوند از سخن و کرده‌ی خود هم پشیمان می‌شوند. اگر شما جزء این افراد هستید، در زمان آرامش بهترین فرصت است که بر روی ذهن و افکار خود بیشتر کار کنید.

شما قبل از اینکه عصبانی شوید باید بتوانید خود را قانع کنید که عصبانیت بیشترین ضربه را به روح و جسم شما وارد می‌کند. مزیت‌های آرامش و صبور بودن را مدام با خود تکرار کنید. در زمان تنهایی، تنفس عمیق بکشید. از فکر کردن به موضوعات منفی و آزاردهنده بپرهیزید.

صبر و حوصله را تمرین کنید

یکی از دلایل بروز احساس خشم، نداشتن صبر و حوصله است. افراد آرام، صبورند. آن‌ها حتی وقتی از تماشای یک صحنه یا شنیدن یک حرف عصبی می‌شوند، فوری شمشیر را از رو نمی‌کشند. بلکه صبر می‌کنند تا بتوانند با نحو بهتری با شرایط مقابله کنند. پس چیزی که یک فرد خشمگین و عصبی نیاز دارد، داشتن صبر و حوصله است.

برای تمرین صبر و حوصله به سراغ کارهای هنری بروید. قاعدتاً برای ساختن یک اثری هنری زیبا باید وقت صرف کنید. به آرامی کار کنید تا نتیجه بهتری بگیرید. این تمرین به مرور زمان صبر و حوصله‌ی شما را بالا می‌برد. بنابراین در مواجهه با شرایط خلاف میل‌تان هم با صبر و حوصله برخورد می‌کنید.

برای مطالعه سایر فرکانس احساسات کلیک کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *