فرکانس احساس عصبانیت با جسم و روان چکار میکنه؟

فرکانس احساس عصبانیت

احساس عصبانیت (Anger) یکی از احساسات منفی است که برای هرکسی ممکن است با درجات و سطوح مختلف ایجاد شود. هیچ‌کس نمی‌تواند مدعی شود تاکنون عصبانی نشده است. حتی آرام‌ترین افراد هم گاهی عصبانی می‌شوند. این احساس گاهی با سطح متوسط برای تکامل فیزیولوژی بدن لازم است. اما جایی که شدت پیدا می‌کند، تاثیرات منفی رو جسم و روان بر جا می‌گذارد. فرکانس احساس عصبانیت مشکلات زیادی را برای شما ایجاد می‌کند. اگر می‌خواهید از تاثیرات ارتعاشات این احساس مطلع شوید، تا انتهای این مطلب با ما باشید.

فرکانس احساس عصبانیت چیست؟

عصبانیت یک احساس طبیعی در زندگی محسوب می‌شود که هر انسانی معمولی هر از چند گاهی آن را تجربه می‌کند. اما وقتی کسی در طی روز چند بار عصبی شود و این احساس را به دفعات مداوم تجربه کند، از حد نرمال خارج می‌شود. عصبانیت می‌تواند تعاملات شما با اطرافیان را تحت تاثیر قرار دهد. 

این احساس ممکن است در نتیجه خشمگین شدن از یک فرد، موقعیت و حتی یک جسم ایجاد شود. برخی از روانشناسان معتقدند احساس عصبانیت یک واکنش سریع و ناگهانی به عوامل بیرونی و درونی است. این احساس به یک باره بروز و ناگهان فروکش می‌کند.

از نظر گروهی از روانشناسان، احساس عصبانیت می‌تواند برای برخی از افراد یک روش آرام بخشی هم باشد. برای مثال کسی که بشدت عصبانی است، هر وسیله‌ای را که در مقابلش باشد، می‌شکند. اما بعد از چند ساعت که عصبانیت او فروکش کرد، به حالت عادی باز می‌گردد. به طوری که ناراحتی و اندوه خود را فراموش می‌کند.

چرا احساس عصبانیت بروز می‌کنند؟

دلایل زیادی برای بروز فرکانس احساس عصبانیت وجود دارد. یکی از دلایل اصلی آن نداشتن صبر و حوصله است. افرادی که به طور مداوم عصبانی می‌شوند، قدرت تحمل کمتری دارند. آن‌ها خیلی سریع در مقابل حرف، رفتار و یا شرایط نامساعد و خلاف نظرشان واکنش تند از خود نشان می‌دهند.

از دیگر دلایل بروز احساس عصبانیت می‌توان به نادیده‌ گرفتن، بی‌اهمیت بودن، متهم شدن، احساس گناه کردن، احساس بی‌ارزش بودن، نداشتن اعتماد به نفس و احساس بی‌قدرت کردن اشاره کرد. اغلب افراد در شرایطی به این احساس مبتلا می‌شوند که خواسته‌ها و نیازهایشان طبق آنچه که انتظار داشته‌اند، پیش نمی‌رود.

در واقع این احساس کمبودهای درونی است که باعث می‌شود در مقابل تهدیدات بیرونی مقاومت سخت و تند از خود نشان دهید. احساس عصبانیت بیش از آنکه واکنشی نسبت به عوامل بیرونی باشد، نشانه‌ای از حرارت و شعله‌ی درونی است. به همین دلیل گفته می‌شود، عصبانیت یک احساس ثانویه است. 

فرکانس احساس علاقه شدید و راههای کنترل آن را در سایت عادل دمیرچی مطالعه کنید.

چرا فرکانس احساس عصبانیت یک حس ثانویه است؟

در عصبانیت احساسات اصلی دیگری مثل ترس و اندوه وجود دارد. ترس احساسات دیگری مثل اضطراب و نگرانی را در برمی‌گیرد. غم و اندوه هم ناشی از تجربه‌ی از دست دادن، ناامیدی و دلسردی است. احساس ترس و اندوه برای اغلب افراد آنقدر ناراحت‌کننده است که به راحتی آسیب‌پذیر می‌شوند. به طوری که اغلب اوقات کنترل احساسات خود را از دست می‌دهند.

Frequency of feeling angry
Frequency of feeling angry

به همین دلیل این افراد تمایل دارند به هر روشی که ممکن است از این دو احساس (ترس و اندوه) فاصله بگیرند. یک راه برای نجات از این احساسات منفی برای آن‌ها به صورت ناخودآگاه با احساس عصبانیت خود را نشان می‌دهد. ترس و اندوه انرژی درون سلول‌های بدن را کاهش می‌دهد. شما وقتی در غم و ترس به‌سر می‌برید، حاضر به حرکت نیستید.

اما جالب است بدانید احساس عصبانیت باعث افزایش انرژی می‌شود. به طوری که بیشتر احساس مسئولیت می‌کنید. در واقع احساس درماندگی و آسیب‌پذیری نمی‌کنید. اساساً احساس عصبانیت می‌تواند وسیله‌ای برای ایجاد حس کنترل و قدرتی برای مقابله با ترس و اندوه باشد.

یک مثال ساده

هنگامی که دو زوج در زمان دعوا عصبانی می‌شود، ترس از ترک طرف مقابل دارند. در این مواقع، ترکیبی از احساس ترس و ضرر پیش‌بینی می‌شود که همین عامل هر دو زوج را به شدت عصبانی می‌کند. عدم اعتماد به دلیل نداشتن اطلاعات کافی ایجاد می‌شود. وقتی کسی اطلاعات کافی در مورد دیگران نداشته باشد، بیشتر دچار وحشت می‌شود. شما از افراد ناشناس هراس دارید. در حالی که از دوستان نزدیک یا اعضاء خانواده‌ی خود نمی‌ترسید.

حس بی‌اعتماد هم به احساس عصبانیت دامن می‌زند. به همین دلیل است که احساس عصبانیت را باید یک احساس ثانویه به حساب آورد. بی‌حوصلگی و نداشتن ظرفیت کافی در تعاملات از دیگر احساساتی است که زیربنای حس عصبانیت را تشکیل می‌دهد. 

تاثیر فرکانس احساس عصبانیت بر عملکرد مغز

مغز یکی از اعضاء مهم است که از احساسات تاثیر می‌پذیرد. وقتی عصبانی می‌شوید، فرکانس های این احساس مغز شما را تحریک می‌کند. در همین زمان مغز برای آماده کردن بدن، دستور ترشح هورمون نوراپی نفرین (Norepinephrine) را صادر می‌کند. این هورمون انرژی زیادی را در بدن ترشح می‌کند.

در زمانی که به ناگهان عصبانی می‌شوید، حالت بدن تغییر می‌کند. پوست صورت سرخ می‌شود، فشار خون افزایش می‌یابد. انرژی بیشتری برای فریاد زدن پیدا می‌کند. 

نام دیگر هورمون نوراپی نفرین، نورآدرنالین است. این هورمون در انتهای رشته‌های عصبی سمپاتیک تولید و در بدن رها می‌شود. ارتعاشات احساس عصبانیت میزان این هورمون را در بدن زیاد می‌کند. به طوری که انرژی درون سلول‌ها برای انقباض عضلات بدن و انقباض قلب افزایش می‌یابد. 

هدف از این تولید این هورمون، آماده کردن بدن برای مقابله با تهدیدات خارجی است. اما عصبانیت باعث می‌شود تا هورمون بیش از اندازه تولید شود. به همین دلیل است که گفته می‌شود افرادی که به بیماری‌های قلبی مبتلا هستند، نباید عصبی شوند. در این زمان هورمون‌های نوراپی نفرین و اپی نفرین باعث افزایش ضربان خون و فشارخون می‌شود. 

این هورمون عمدتاً به عنوان انتقال دهنده‌ی عصبی عمل می‌کند. اما وقتی مقدار آن زیاد می‌شود، قدرت خود را از دست می‌دهد. پس مغز قدرت خود را برای کنترل بدن از دست می‌دهد. افزایش قندخون، اسیدهای چرب آزاد در خون و فشارخون صدمات زیادی را به بدن وارد می‌کند. همچنین سطح بیش از حد نوراپی نفرین، سلول‌های سیستم ایمنی بدن را تضعیف می‌کند. پس با وجود فرکانس احساس ترس، عملاً بدن قدرتی برای مقابله با تهدیدات خارجی را ندارد.

تاثیر فرکانس احساس عصبانیت بر روی روان

روح و روان ما از افکار و احساسات تغذیه می‌کند. احساسات منفی، انرژی بدن را به تحلیل می‌برد. همه‌ی ما فکر می‌کنیم در حالت عصبانیت قدرت بیشتری برای مقابله با عوامل بیرونی داریم. در حالی‌که بیشترین آسیب آن به بدن و روح خودِ ما وارد می شود. 

عصبانیت با مفاهیمی مثل تحریک پذیری، بی‌قراری درونی، غم و اندوه و ناامیدی همراه است. در عین حال این عوامل هم در بروز عصبی شدن نقش زیادی را ایفا می‌کنند. ما در زمان عصبانیت میل داریم به دیگران آسیب وارد کنید. در این زمان حافظه به دلیل از بین رفتن نورون‌ها به خوبی عمل نمی‌کند. پس بدون اینکه به خاطر بیاوریم فردی که در مقابل ماست، چه کسی است، شروع به فحاشی و یا کتک‌کاری می‌کنیم. 

از تاثیر فرکانس احساس عصبانیت می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

احساس غم و اندوه بعد از فروکش کردن

داد و فریاد زدن‌هایی که در زمان عصبانی شدن ایجاد می‌شود، ارتباطات اجتماعی و تعاملات را به شدت تحت تاثیر قرار می‌دهد. به همین دلیل دچار افسردگی و اندوه می‌شوید. شما قصد دارید با عصبانیت ناراحتی خود را به اوج برسانید. هدف از این کار جلوگیری از تکرار مجدد رفتار ناراحت‌کننده است.

اما بعد از اینکه احساس عصبانیت شما فروکش کرد، اگر چه ناراحتی شما تمام می‌شود، اما اندوه اینکه چرا فریاد زدید، شروع می‌شود. همچنین در زمان عصبانیت به دلیل اینکه حافظه ضعیف می‌شود، هر حرفی را می‌زنید که ممکن است به ضررتان تمام شود. به همین دلیل به غم و اندوه بعد از فروکش کردن عصبانیت مبتلا می‌شوید.

خستگی و گوشه‌گیری

یک تاثیر ارتعاشات احساس عصبانیت گوشه‌گیری بعد از فروکش کردن است. گفتیم که با انتشار هورمون استرس، انرژی بدن به یکباره افزایش می‌یابد. این هورمون تمام انرژی بدن را به یکباره مصرف می‌کند. پس بلافاصله بعد از اینکه احساس عصبانیت تمام شد، انرژی برای فکر کردن و یا تصمیم‌گیری درست را ندارید.

افزایش گفتار درون

یکی دیگر از تاثیرات فرکانس احساس عصبانیت برهم خوردن آرامش شماست. وقتی ارتباط شما با یک نفر مختل می‌شود، گفتار درون به سراغ شما می‌آید. در زمان عصبانیت طرف مقابل هم با شما وارد مشاجره می‌شود. پس بین شما بحث‌هایی ایجاد می‌شود که تا مدت‌ها ذهن را به خود مشغول می‌کند.

برهم خوردن آرامش ذهنی یکی از مشکلات احساس عصبانیت است. از بین رفتن خواب، کم اشتهایی، تحریک پذیری و ناامیدی از دیگر اثرات این احساس منفی شناخته شده است.

چطور ارتعاشات احساس عصبانیت را مدیریت کنیم؟

جدی بودن در مقابل رفتارهای نادرست دیگران گاهی به نفع ماست. ولی اگر این احساس اوج بگیرد، بیشتر از آنکه نفعی داشته باشد، به ضررمان تمام می‌شود. به همین دلیل باید این احساس را مدیریت کنید. توصیه‌های زیر می‌تواند برای درمان احساس عصبانیت به شما کمک کند.

causes-of-anger
causes-of-anger

قبل از عصبانیت برنامه‌ریزی کنید

اگرچه عصبانیت یک احساس است که به ناگهان بروز می‌کند و کسی نمی‌تواند آن را پیش‌بینی کند، اما می‌توان رفتار خود را تنظیم کرد. شما شناخت خوبی بر روی حساسیت‌ها و خط قرمزهای خود دارید. به درستی می‌دانید در برابر چه حرف‌ها، رفتارها و موقعیت‌های عصبی می‌شوید.

پس قبل از اینکه به طور کلی با افراد و موقعیت‌های حساس روبه‌رو شوید، باید مغز خود را تنظیم کنید. شما قرار نیست خیلی سریع در مقابل هر چیزی واکنش تند نشان دهید. 

در زمان عصبانیت محیط را عوض کنید

وقتی از کسی به شدت عصبانی می‌شوید، خیلی سریع محیط را ترک کنید. عصبانیت در افراد مختلف با درجات مختلف شروع می‌شود. حتی زمان شروع شدن آن هم در افراد با هم متفاوت است. برخی از افراد در طی چند ثانیه سریع برافروخته می‌شوند. اما عده‌ای دیگر بعد از چند دقیقه عصبانی می‌شوند.

شما برحسب شناختی که نسبت به روحیات خود دارید، باید قبل از اینکه احساس عصبانیت در شما هویدا شود، سریع محیط را ترک کنید. چند نفس عمیق بکشید و به کار دیگری مشغول شوید. حتی پیاده‌روی و قدم زدن می‌تواند شما را از این احساس منفی دور کند.

صبر و حوصله را تمرین کنید

یکی از دلایلی که باعث می‌شود در مقابل صحبت‌ها یا رفتارهای دیگران سریع واکنش نشان دهیم، نداشتن صبر و حوصله است. پس باید برای کم کردن فرکانس احساس عصبانیت میزان صبر و حوصله‌ی خود را افزایش دهید. ورزش یوگا و یا تمرکز کردن هم می‌تواند روشی برای افزایش روحیه‌ی صبوری باشد.

درمان با کمک تکنیک‌های قانون جذب

با کمک تکنیک‌های قانون جذب هم می‌توان تاثیر ارتعاشات احساس عصبانیت را متوقف کرد. در این رابطه دکتر جان گری در کتاب «راز» می‌گوید: «شما برای خودتان راه حل می‌شوید. مدام به دیگران تکرار نکنیدک و نگویید که تو به من مدیون هستی و باید بیشتر به من بدهی. در عوض خودتان بیشتر بدهید. به خودتان بپردازید و خود را سرشار از کمال کنید تا جایی که برای اهداء و بخشش لبریز شود».

تا زمانی که خود سرشار نباشی چیزی برای اهداء نداری. مردم مسئول لذت و آرامش شما نیستید. بلکه این شما هستید که باید آرامش را برای خود فراهم کنید. انتظارات و توقعات خود از دیگران را کمتر کنید. بیشتر بر روی توانایی‌های خود تکیه کنید. 

وقتی مستقل باشید و انتظارات‌تان را از دیگران کاهش دهید، کمتر عصبی می‌شوید. زیرا یکی از دلایل عصبی شدن، عمل خلاف دیگران است که خلاف میل ما کار می‌کنند. زیرا ما زندگی خود را وابسته به عمل آن‌ها می‌دانیم. اما وقتی مستقل تصمیم بگیریم و فکر کنیم، دلیلی ندارد به خاطر عمل خلاف آن‌ها جبهه‌ی متضاد به خود بگیریم.

سایر فرکانسهای احساسات را مطالعه کنید و نظرات خود را در رابطه با هر کدام برای ما بنویسید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *