فرکانس احساس شادی (Joy) یکی از احساسات مثبتی است که تاثیرات شگفتانگیزی بر روی روح و روان و جسم بر جا میگذارد. از جمله تاثیر فرکانس احساس شادی میتوان به افزایش اعتماد به نفس، حس قدردانی، عشق، تقویت سیستم ایمنی بدن، بهبود عملکرد قلب و بهبود روابط اشاره کرد. اما این احساس چطور بر روی جسم تاثیر میگذارد؟ آیا میتواند افسردگی و انزوا را درمان کند؟
چه چیزی باعث ایجاد فرکانس احساس شادی میشود؟
انسانها ذاتاً در جستجو احساس لذت و خوشبختی هستند. به آدمهایی که صبح به سر کار میروند، فکر کنید. دانشآموزان و دانشجویانی که درس میخوانند. مادرانی که به تربیت کودکانشان مشغولند. به همهی اطرافیان خود خوب نگاه کنید. همهی آنها به دنبال کسب احساس خوشبختی و شادی در زندگی هستند. در غیر این صورت این حجم تلاش ما انسانها، بیمعنی به نظر میرسید.
آنچه باعث میشود ما در برخی از زمانها احساس خوبی داشته باشیم، ساختار شیمیایی مغز است که تعداد زیادی انتقالدهندهی عصبی را توسط بافت عصبی در بدن آزاد میکند. در واقع احساس شادی حاصل یک اتفاق خوب است که قلباً به آن علاقمند هستیم. وجود دو هورمون سروتونین و دوپامین احساس لذت از اتفاقات خوب را ایجاد میکند و به احساس شادی میانجامد.
قدرت احساس شادی تا چه حد است؟
احساس شادی با شدت بالا میتواند غذای روح و روان را تامین کند. این احساس به طولانی شدن عمر هم کمک میکند. از نظر روانشناسان شادی و خوشحالی میتواند باعث ثبات ذهن شود و با افزایش انتقال دهندههای عصبی، کارکرد حافظه را بهبود ببخشد. این احساس با تمرکز حواس همراه است و میتواند حواسپرتی را تا حد زیادی محدود کند.
فرکانس احساس شادی با حس رضایت، اشتیاق، علاقهی شدید، خوشبینی و تفکر مثبت همراه است. در واقع هر زمان که تفکر مثبت داشته باشید و نسبت به برخی از احساسات علاقه و میل نشان دهید، احساس شادی در شما ایجاد میشود. این احساس یکی از احساسات مثبت محسوب میشود که بیشترین ارتعاشات را ایجاد میکند.
احساس شادی تقریباً ثبات زیادی دارد و میتواند تا مدت زیادی تاثیر فرکانس تحریکپذیری، تفکر منفی، سرزنش خود و احساس خشم را خنثی کند. از نظر روانشناسانی مثل استر هیکس، احساس شادی در بالاترین درجهی احساسات مثبت قرار میگیرد. به دنبال این احساس شما این رضایت و خوشبختی میکنید.
فرکانس احساس شادی چگونه ذهن را درگیر خود میکند؟
شادی با تمامی احساسات مثبت از جمله لذت، اشتیاق، هیجان و موفقیت همراه میشد. اگر احساس رضایت، تفکر مثبت، علاقهی شدید و … اتفاقی ایجاد شود، احساس شادی فقط در نتیجهی یک اتفاق بروز میکند. این احساس میتواند ذهن را به شدت تحت تاثیر قرار دهد.
شما هر چقدر درگیر اتفاقات دنیای اطراف باشید و یا برای دیگران و مسائل و موضوعات مختلف نگران شوید، باز هم این احساس میتواند شما را تحت تاثیر خود قرار دهد. البته احساس شادی به معنی سرکوب یا پوشاندن درد، اضطراب و یا عصبانیت نیست. این احساس مثبت میتواند در کنار سایر احساسات منفی در ذهن وجود داشته باشد.

احساس شادی به شما کمک میکند تا راحتتر با موضوعات و مسائل سخت زندگی کنار بیایید. همچنین روابط و تعاملات شما را با دیگران تحت تاثیر قرار میدهند. هر چقدر زندگی برای شما تلختر و سختتر باشد، احساس شادی اهمیت بیشتری پیدا میکند. درست مثل سلامتی برای بیماری که مدتهاست درگیر یک بیماری سخت شده است.
آیا احساس شادی پایدار است؟
گاهی اوقات شادی یک تجربهی پایدار است. برای مثال، زنی که مادر شده است و تولد فرزندش را یک اتفاق خوب میداند، شادی ناشی از این اتفاق همیشه همراه او باقی میماند. گاهی هم شادی در نتیجهی یک اتفاق زودگذر است. مثلا بوییدن یک گل خوشبو هم میتواند احساس شادی را برای چند ثانیه به شما هدیه دهد.
پایداری احساس شادی به شما بستگی دارد. اگر برای فرصتها ارزش قائل شوید، طبیعی است که این احساس پایدار میماند. اگر منفینگر باشید، حتی در صورتی که مدام با اتفاقات خوب روبهرو شوید، این احساس خیلی زود تمام میشود. زیرا لذت اتفاق خوب برایتان تمام میشود. در واقع احساسات منفی میتوانند فرکانس احساس شادی را خنثی کنند.
احساس شادی قابل بازیابی و به خاطر سپردن است. وقتی یک اتفاق خوب رخ میدهد، اگر قدرت به خاطر سپردن آن را داشته باشید و مدام آن را با جزئیات به یاد بیاورید، تاثیر زیادی بر روی پایداری احساس شادی دارد.
انسانها برای جستجوی لذت و جلوگیری از درد سیمی هستند. ما به دنبال نه تنها زنده ماندن در زندگی هستیم بلکه باید آنچه را که ما را خوشحال می کند تجربه کنیم. شیمی مغز ما برای پشتیبانی از این تلاش ها با آزاد کردن مواد شیمیایی به مغز و بدن ما ساخته شده است که باعث می شود احساس خوبی داشته باشیم. تعداد زیادی انتقال دهنده عصبی یا موادی که توسط الیاف عصبی آزاد شده اند وجود دارد که روی خوشبختی تاثیر می گذارد. اگرچه تعداد معدودی وجود دارد که باعث می شود احساس نشاط کنیم ، در حال حاضر ما روی دو مورد تمرکز خواهیم کرد: سروتونین و دوپامین.
تاثیر فرکانس احساس شادی بر روی سیستم عصبی
فرکانس احساسات بر روی مغز تاثیر زیادی میگذارند. به محض اینکه در مقابل یک اتفاق (خوب یا بد) واکنش نشان میدهید، مغز شما تحت تاثیر قرار میگیرد. برای مثال شما مدتهاست یکی از دوستان خود را ندیدهاید. اما به یکباره او پیغام قرار ملاقات برایتان میفرستد. در این زمان ناگهان احساس خوبی سرتا پای وجودتان را فرا میگیرید. در حالی که شما فقط یک خبر شنیدهاید. انرژی درون سلولی افزایش مییابد. احساس خوبی دارید و مغز برای دریافت اطلاعات آمادگی بیشتری دارد.
در واقع احساس شادی دارای فرکانسی است که بر روی مغز تاثیر میگذارد. در ابتدا سیگنالهای این احساس به سمت مغز ارسال میشود. سپس این عضو دستور تولید سروتونین را صادر میکند. سروتونین حاوی نورونهای زیادی است که در مغز و رودهها ایجاد میشود و سپس در خون و کل سیستم عصبی مرکز به گردش در میآید. این هورمون به هضم غذا، لخته شدن خون و تراکم استخوانها کمک میکند. اما ارزش آن در تنظیم اخلاق مهمتر است. شما وقتی یک خبر خوشحالکننده را میشنوید، انرژی بیشتری پیدا میکنید. درست مثل کارمند بداخلاقی که به او خبر افزایش دستمزدش را میدهند و شاد و خوشحال از این خبر، رفتارش با دیگران تغییر میکند.
همهی ما این حس را بارها تجربه کردهایم که در اثر استرس و اضطراب حوصلهی شنیدن صدای هیچ کس را نداریم. وقتی کسی غرولند کند، واکنش ما هم تند و همراه با عصبانیت است. اما وقتی شاد و بشاش هستیم، در مقابل غرولند و حتی عصبانیت دیگران صبور میشویم. دلیل آن تاثیر ارتعاشات احساس شادی بر روی عملکرد مغز و بدن است.
تاثیر فرکانس احساس شادی بر روی روان و رفتار
دانشمندان علم روانشناسی و علوم اعصاب هر دو بر روی تاثیر احساسات مثبت در افزایش میزان اعتماد به نفس و احساس رضایت از زندگی اتفاق نظر دارند. تاثیر احساس شادی بر روی رفتار و روان از 3 طریق انجام میشود که عبارتند از:
احساس شادی و افزایش هورمون سروتونین
از نظر دانشمندان وقتی در اثر فرکانس احساس شادی در بدن سروتونین تولید میشود، فرد احساس بهزیستی، خوشبختی و حس رضایت میکند.
این حس رضایت نسبت به خودش و دنیای اطراف است. در نتیجه اعتماد بیشتری نسبت به ویژگیهای شخصیتی خود پیدا میکند. این احساس همچنین در افزایش سطح عزت نفس هم تاثیر زیادی دارد.
گفتگو با همسر، پیادهروی در پارک، قدم زدن در کنار ساحل، ورزش کردن و حتی تجسم چیزهایی که باعث خوشبختی شما میشوند، همه در افزایش سطح سروتونین تاثیر دارند. از سوی دیگر این هورمون سایر احساسات و رفتار شما را تحت تاثیر قرار میدهد
فرکانس احساس شادی و افزایش هورمون دوپامین
البته تاثیر فرکانس احساس شادی بر روی مغز فقط به هورمون سروتونین خلاصه نمیشود. بلکه همزمان میزان دوپامین هم در بدن افزایش مییابد. این هورمون که در مغز ساخته میشود، از طریق مسیرهای مختلف به قسمتهای مختلف بدن میرود. سپس بر روی عملکرد ضربان قلب، رگهای خونی، کلیهها و کاهش درد تاثیر میگذارد.
این هورمون به دلیل نقشی که در احساس خوشبختی دارد، مشهور است. بدن شما دوپامین را به عنوان بخشی از سیستم پاداش آزاد میکند. برای مثال بعد از خوردن یک وعدهی غذایی خوب و یا زمانی که در کار خود موفق میشوید، دوپامین به عنوان مولکول پاداش ترشح میشود. به این ترتیب، در انرژی درون سلولی افزایش مییابد و شما قدرت بیشتری برای انجام کارها دارد.
بدن شما میداند که به یک هدف رسیدهاید، سپس فرکانس آن به مغز میرسد. در این زمان دستور ترشح دوپامین را صادر میکند.
در هر حال تاثیر ارتعاشات احساس شادی فقط به اهداف بزرگ محدود نمیشود. بلکه ممکن است حتی برای کارهای کوچک هم این احساس تاثیرات خود را بر روی مغز بگذارد.
مهار هورمون کورتیزول در بدن
یکی دیگر از تاثیرات ارتعاشات احساس شادی از طریق محدود کردن هورمون کورتیزول در بدن انجام میشود. وقتی دچار استرس هستید، سطح این هورمون در بدن زیاد میشود. شیوهی زندگی ناسالم عامل اصلی افزایش سطح کورتیزول است. با این حال ارتعاشات احساس شادی میتواند میزان این هورمون را کاهش دهد و حتی آن را به طور کامل مهار کند.
در صورتی که کورتیزول زیاد شود، بر روی حافظه، قدرت یادگیری و تمرکز تاثیر منفی میگذارد. حتی باعث افزایش وزن، بالا رفتن ضربان قلب و فشارخون میشود. سیستم ایمنی را هم تحت تاثیر خود قرار میدهد. در حالی که فرکانس احساس شادی میتواند این هورمون را کنترل و از تاثیرات منفی آن جلوگیری کند.
تاثیر فرکانس احساس شادی در درمان افسردگی
افسردگی که ناشی از استرس و اضطراب بیش از حد و کاهش اعتماد به نفس است، با کمک احساس شادی به مرور زمان درمان میشود. افراد افسرده به سختی خوشحال میشوند. آنها مثل قبل نمیتوانند نسبت به موضوعات لذتبخش واکنش نشان دهند. ممکن است در گذشته چیزی باعث خوشحالی آنها شده باشد. اما اکنون هیچ عکسالعملی نسبت به آن نشان نمیدهند.
مشکل اصلی این افراد ناتوانی در خوشحال شدن است. آنها نمیتوانند به هر موضوعی لبخند بزنند. مدام خود، دیگران و شرایط را مورد سرزنش قرار میدهند. از هیچ چیز لذت نمیبرند و بنابراین طبیعی است که به سختی احساس شادی به سراغشان بیاید.اما به این معنا نیست که افراد افسرده قدرت شاد شدن و خوشحالی را ندارند. اگر اینطور بود میبایست افسردگی یک بیماری لاعلاج محسوب میشد. در حالی که بیماران زیادی بعد از مدتی درمان میشوند.
یکی از راههای درمان این بیماران شادی و خوشحالی است. قرار گرفتن در موقعیتهای هیجانانگیز و شادیبخش میتواند روان آنها خوشحال کند. حتی اگر در کوتاه مدت خوشحال نشوند، در بلند مدت واکنش نشان میدهند. فرکانس احساس شادی میتواند باعث افزایش رضایت آنها از زندگی، تقویت اعتماد به نفس و سپس خوشبختی شود. برای مطالعه تاثیر فرکانس احساس عصبانیت بر سرنوشت و راه های کنترل و درمان آن کلیک کنید.
راههای تقویت فرکانس احساس شادی
حالا که با تاثیر ارتعاشات احساس شادی بر روی ذهن، مغز و رفتار آشنا شدید، شاید به دنبال تقویت این احساس باشید. برای افزایش این احساس توصیههای زیر را مد نظر قرار دهید:
ورزش و فعالیت جسمانی را شروع کنید
براساس نظر متخصصان علوم اعصاب، فعالیت بدنی تاثیر زیادی در افزایش هورمونهای شادی دارد. همچنین فعالیت جسمانی باعث افزایش هورمون اندروفین (مورفین طبیعی) در بدن میشود. این هورمون که در تسکین دردهای جسمی کاربرد دارد، به افزایش حس خوشحالی و رضایت هم کمک میکند.
ویژگی قدردان بودن را تمرین کنید
اگر فکر میکنید همهی اطرافیان به شما بدهکار هستند، احساس شادی در شما از بین میرود. ما نمیتوانیم دیگران را وادار کنیم که مطابق با میل ما رفتار کنند. زیادهخواهی و توقعات بیش از حد هم باعث افزایش حس نارضایتی و ناراحتی میشود. در حالی که اگر قدردانی و کاهش توقعات را تمرین کنید، حتی اگر هیچ خیری از دیگران به شما نرسد، باز هم احساس خوشحالی میکنید.
ذهن خود را باور کنید
برای اینکه از تاثیر فرکانس احساس شادی بهرهمند شوید، باید اطلاعات مغذی وارد ذهن خود کنید. برای اینکار زندگینامههای افراد موفق، رمانهای الهامبخش و کتابهای خودیاری را مطالعه کنید. به هر حال شما به یک موتور برای حرکت نیاز دارید. گاهی فقط باید آن را در اطلاعات کتابها جستجو کنید.
ارتباط با افراد مثبتاندیش
داشتن تفکر مثبت یکی دیگر از راههای تقویت احساس شادی است. برای این کار با افرادی ارتباط برقرار کنید که مثبتاندیش هستند. طرز تفکر این افراد باعث افزایش حس رضایت از زندگی میشود که در بروز فرکانس احساس شادی موثر است.
برای مطالعه سایر فرکانس احساسات کلیک کنید.