فرکانس احساس علاقه شدید (Passion) به معنی شور و اشتیاق و میلی است که برای داشتن یک شی یا فرد دارید. این احساس به شجاعت کافی نیاز دارد که آن را تصدیق کنید و در رفتار آن را نشان دهید. علاقه و میلی که به موضوعات و پدیدههای مختلف دارید، در اغلب موارد باید کنترل شده باشد، در غیر این صورت به رفتاری اعتیاد آمیز تبدیل میشود. اما نوع کنترل شدهی آن ارتعاشاتی را ایجاد میکند که بر روی زندگی تاثیر مثبت میگذارد. نتیجهی تاثیر ارتعاشات احساس علاقه شدید بر روی زندگی، موفقیت، احساس رضایت از زندگی و خوشبختی است.
در انتها به نوع کنترلشدهی این احساس، تاثیر بر روی زندگی، شخصیت، سرنوشت و راههای تقویت آن میپردازیم.
احساس علاقه شدید چیست؟
وقتی به چیزی میل شدید داشته باشید، نشانهی احساس علاقه شدید شماست. این احساس باعث تکرار در یک کار میشود. در واقع باید علاقهی شدید را از آن دست احساساتی بدانیم که خیلی دیر ایجاد میشوند و تا مدتها همراه با شخصیت شما میمانند. برای مثال میل شدید به سیگار هم از علاقه و احساس درونی شما نشأت میگیرد. این احساس میتواند کنترلشده، مثبت و نرمال باشد. در این صورت نتایج مثبتی را برای زندگی به همراه دارد.
به طور کلی، احساس علاقهی شدید را میتوان به دو نوع مثبت و منفی تقسیم کرد که هر یک را میتوان به صورت زیر شرح داد:
احساس علاقه شدید منفی
وقتی احساس علاقه شدید به سمتی برود که زندگی و یا سلامت شما را مختل کند، از حد نرمال خود خارج میشود. برای مثال علاقهی بیش از حد باعث وابستگی میشود. اگر یک فرزند بیش از حد نرمال به پدر و مادر وابسته باشد، قدرت تصمیمگیری مستقل، استقلال فکری و رفتاری خود را از دست میدهد.
از سوی دیگر احساس علاقه فقط در مورد انسانها نیست. هر چند گاهی این احساس ممکن است در مورد انسانهای اشتباهی هم بروز کند. درست مثل دو جوانی که به دلیل احساسات غلیان شده برای مدت کوتاهی عاشق و دلباختهی هم میشوند. اما در حقیقت انتخاب آنها اشتباه است و احساس علاقهی شدید هم باعث به هدر رفتن زمان، انرژی و آسیبهای شدید روحی میشود.
افلاطون از جمله اندیشمندان مخالف با احساس علاقهی شدید است و آن را نوعی احساس کنترل شده و مخل میداند.
احساس علاقه شدید مثبت
این نوع از علاقه و میل شدید در کنترل شماست. یعنی هر لحظه که فکر کنید در حال آسیب به زندگی است، فوراً آن را متوقف میکنید. با توجه به تاثیر مثبتی که بر روی زندگی میگذارد، انتخاب شما این است که آن را تقویت کنید. برای مثال احساس علاقهی شدید به همسر و فرزندان میتواند یک زندگی آرام را برای شما به همراه بیاورد.
همینطور علاقه به ورزش، شغل و یا رشتههای مختلف هنری هم میتوانند تاثیر مثبتی بر روی زندگی بگذارند. اگر شما به شغلتان علاقهی شدیدی داشته باشید، آن را با میل و رغبت زیاد انجام میدهید. از سوی دیگر به دلیل اینکه میل و اشتیاقتان برای کار زیاد است، بدون اینکه احساس خستگی کنید، وقت زیادی را روی آن صرف میکنید. پس شرایط پیشرفت و توسعهی شغلی برایتان مهیا میشود.
هگل و دکارت از جمله اندیشمندانی هستند که با احساسات قوی موافقند. از نظر آنها بسیاری از رفتارها، عادات و شخصیت ما تحت تاثیر میل شدید و احساس اشتیاق قرار میگیرد. از سوی دیگر انگیزه را تقویت میکنند که قاعدتاً به موفقیت و خوشبختی میانجامد.
احساس علاقهی شدید چطور ایجاد میشود؟
براساس نظرات دکی و رایان (دو روانشناس آمریکایی) در سال 2003، احساس علاقهی شدید از درونی شدن مستقل فعالیت در هویت ایجاد میشود. زمانی که شما کسی یا موضوعی را با هویت خود یکی میدانید، میل شدیدی به آن پیدا میکنید.

درونی شدن پدیدهها و افراد در شرایطی اتفاق میافتد که آزادانه و بدون جبر آن را انتخاب کرده باشید. در واقع از قبل باید هیچگونه احتمال وابسته شدن به فرد یا موضوع مطرح نباشد.
برای مثال فردی که به ورزش بسکتبال علاقهی زیادی دارد. اما میداند که قدرت کنترل این فعالیت نیز در دست اوست. هر زمان که بخواهد میتواند آزادانه تصمیم بگیرد که چه زمانی در بسکتبال درگیر باشد یا نباشد و یا حتی چه زمانی آن را متوقف کند.
از کجا بفهیمیم دارای احساس علاقه شدید هستیم؟
علاقهی زیاد به افراد و موضوعات مختلف (شغلی، هنری، ورزشی و …) با علائم زیادی همراه است. اگر میخواهید بدانید این احساس در شما وجود دارد یا خیر، باید علائم آن را بررسی کنید. ویژگیهایی مثل اعتقاد، عشق، عزم و محبت با این احساس پیوند خورده است. این احساس در درجهی اول باعث ترغیب شما برای انجام کارهای شگفتانگیز میشود.
برای مثال وقتی به شغل خود علاقه مند باشید، خلاقیتهایی را اجرا میکنید که ممکن است همکاران شما تعجب کنند. این احساس باعث افزایش ارادهی شما میشود. در واقع نوعی احساس اشتیاق اما با شدت بیشتر است که شما را به سمت هدف هدایت میکند.
این احساس اعتماد به نفس شما را افزایش میدهد. احساس رضایت قلبی و شادی از دیگر علائم داشتن احساس علاقه شدید است. وقتی عاشق خانواده هستید، حتی اگر بعد از کار به شدت خسته باشید، زمان ورود به خانه همه خستگی را فراموش میکنید. وقتی عاشق ورزش هستید، سختیهای آن را به جان میخرید.
به طور کلی فرکانس احساس علاقه شدید تحمل سختی و مشکلات را برایتان راحتتر میکند. احساس شور و شعف ناشی از علاقه آنقدر زیاد است که فرکانس آن میتواند بر روی هر احساس منفی دیگری غلبه کند. حتی تسکین دردهای جسمی هم از دیگر تاثیرات این احساس است.
اگر زمان سخت کار کردن، احساس خستگی زیادی نمیکنید، مطمئن باشید که به شغل خود علاقهی زیادی دارید. اگر در زندگی شخصی با خانواده دچار مشکلات و بحث میشوید، اما به راحتی از کنار همه چیز میگذرید، مطمئن باشید که علاقهی زیادی به آنها دارید. به طور کلی احساس علاقه شدید باعث تقویت روحیهی گذشت، بخشش و ایثار میشود.
تاثیر فرکانس احساس علاقه شدید
اگرچه در مورد روانشناسی شور و شوق فعالیت اندکی انجام شده است، اما روانشناسانی هم هستند که به این احساس توجه ویژهای داشتهاند. این گروه از روانشناسان معتقدند احساس علاقهی شدید جنبهی انگیزشی دارد و باعث برانگیخته شدن قدرت و انرژی درونی در انسانها میشوند.
از نظر این گروه از روانشناسان، هر عشق و علاقه به یک فعالیت معین میتواند تاثیرات مثبتی بر زندگی ایجاد کند. چرا که وقتی چیزی را دوست دارید و در کنار آن قرار میگیرید، باعث احساسات خوب و مثبت در شما میشود. فرکانس احساس علاقه شدید میتواند شما را از سختترین شرایط عبور دهد.
به طور کلی ارتعاشات این احساس از جهات مختلف میتواند زندگی شما را تحت تاثیر قرار دهد که عبارتند از:
آسانکردن کارهای سخت
شور و اشتیاق برای موضوعات مختلف باعث تغییر نگاه شما میشود. وقتی در حال انجام کاری هستید، حتی اگر برای دیگران سختترین کار باشد، برای شما تبدیل به یک سرگرمی میشود. آشپزی، باغبانی، آواز در حمام، بازی کردن با کودکان، پیادهروی، نواختن موسیقی و … همه از فعالیتهایی است که برخی میل شدیدی به آن دارند.

این کارها از آنجا که با احساس رضایت کامل و ذهن شاد همراه است، باعث خستگی جسمی هم نمیشود. یک بانوی آشپز هیچوقت از کار خودش خسته نمیشود. زیرا آن را با علاقهی زیاد انجام میدهد. حتی آن را یک سرگرمی برای خود میداند.
تاثیر احساس علاقه شدید بر روی شادی
یکی دیگر از تاثیرات این احساس بر روی زندگی، افزایش حس رضایت از زندگی است. آنچه باعث میشود تا شما از زندگی دلزده شوید، سختیهای پیاپی و مشکلاتی است که قادر به حل کردن آن نباشید. براستی اگر زندگی آنطور که میخواهید پیش برود، باز هم از آن شکوه و گلایه میکنید؟
وقتی احساس علاقه شدید باعث میشود تا سختیها و مشکلات کمرنگ شوند، پس طبیعی است که از زندگی خود لذت میبرید و احساس رضایت شما افزایش مییابد.
دریافت محبت از دیگران
یک تاثیر ارتعاشات احساس علاقه شدید جلب محبت دیگران است. شما وقتی از زندگی رضایت دارید و فرد با نشاطی هستید، قاعدتاً آرامش روحی ذهنی هم دارید. این خصیصهها همگی در رفتار شما نمایان میشود. پس طبیعی است که با دیگران هم رفتار درست و منطقیتری دارید. محبت کردن به دیگران و گذشتن از اشتباهات آنها برایتان راحتتر است. پس متقابلاً از طرف آنها نیز محبت به سمت شما ساطع میشود.
کاهش استرس و اضطراب
یکی دیگر از تاثیرات مهم فرکانس احساس علاقه شدید بر روی شخصیت، کاهش استرس است. شما وقتی در کار شکست میخورید و یا احساس میکنید از رقبا عقب ماندهاید، دچار استرس میشوید. این احساس منفی زمانی ایجاد میشود که کارها به خوبی پیش نمیرود. اما وقتی شما با علاقه و میل کاری را انجام دهید، تمرکز تمام را روی آن کار میگذارید. پس آن را سریعتر و به نحو احسن به پایان میرسانید. در این زمان استرس و اضطراب جایی ندارد.
امیدوار شدن به زندگی
یک تاثیر ارتعاشات احساس علاقه شدید بر روی زندگی، افزایش امید است. وقتی کارها بر وفق مراد پیش برود، آیا به زندگی امیدوار نمیشوید؟ از سوی دیگر وقتی علاقه و میل به کارها باعث شادی درونی و ذهنی میشود، استرس از بین میرود. پس در این زمان نوبت به نور امید است که در دل شما بتابد.
تاثیر فرکانس احساس علاقه شدید بر روی شخصیت
علاقهی شدید یک تمایل قوی است که شما را به سمت هدف سوق میدهد. این علاقه تعیین کنندهی هدف نیز هست. شما وقتی به چیزی علاقمند باشید، آن را به عنوان هدف در نظر میگیرید. سپس وقت و انرژی خود را روی آن سرمایهگذاری میکنید.
احساس علاقه و میل به انجام یک کار همراه با اشتیاق، احساسات مثبتی را در طی فعالیت ایجاد میکند. در واقع این تصور مطرح است که اشتیاق هماهنگ در عین حال که از تاثیر احساسات منفی، بدخلقی و درگیری روانی جلوگیری میکند، میتواند به بهزیستی روانشناختی هم کمک کند.
از نظر روانشناسان وسواس فکری هم که بیشتر به دلیل میل زیاد اما با احساس زیادهروی همراه است، چنین نتیجهای حاصل نمیشود. حتی باعث درگیری زندگی و بیماری روانی هم میشود. اما احساس علاقه شدید باعث ایجاد میل و اشتیاق در افراد میشود. به طوری که به انجام فعالیتهایی تحت کنترل شخصی خود میپردازند.
تاثیر ارتعاشات احساس علاقه شدید همراه با حس رضایت از زندگی، خوشبختی و رشد فردی همراه است. این موضوع بیانگر جنبههای مثبت احساس علاقهی شدید است. تحقیقات زیادی نشان میدهد افرادی که با میل و علاقه فعالیت میکنند و یا با دیگران در ارتباط هستند، از نظر جسمی سالمترند. همچنین از نظر شخصیتی نیز این افراد در حد متعادل قرار میگیرند.
البته این گروه از روانشناسان معتقدند تجربه نکردن هرگونه مشکل روانی به معنای شکوفایی روانشناختی و سالم بودن نیست. پس نمیتوان گفت فرکانس احساس علاقه شدید باید به طور 100 درصد شما را از هرگونه مشکل روانی دور کنید. با این وجود کاهش استرس، افزایش حس رضایت، انعطاقپذیری شخصیت و ذهنآگاهی از دستاوردهای این احساس برای شخصیت است.
چطور میتوان احساس علاقهی شدید را افزایش داد؟
همانطور که گفتیم این احساس زمانی ایجاد میشود که هیچگونه جبر و اجباری در کار نباشد و شما با اختیار و تصمیم خود آن را انتخاب کنید. اما گاهی هم موضوعات و افراد زیادی برای دوست داشته و ایجاد این احساس وجود دارد. با این وجود آن علاقهای که باید ایجاد شود، بوجود نمیآید. پس علم روانشناسی چه راهکاری را برای افزایش این احساس توصیه میکند؟
از نظر ما بهترین راه برای تقویت فرکانس احساس علاقهی شدید عبارت است از:
تقویت ذهن آگاهی
اولین راهی که میتواند این احساس را در شما تقویت کند، ذهن آگاهی است. زیرا شما را از انتخابهای اتفاقی رها میکند. بیشتر مواقع انتخابهای ما براساس اطلاعات ناخودآگاه ذهن رخ میدهد. برای مثال وقتی در کودکی از یک اتفاق لذت میبردیم، هم اکنون بدون اینکه آن را انتخاب کنیم، همچنان از آن لذت میبریم. حال ممکن است بسیاری از این موضوعات فقط حالتان را خوب کند اما تاثیری بر روند پیشرفت در زندگی، موفقیت و خوشبختی نگذارد.
وقتی ذهن آگاهی تقویت میشود، با توجه به مسیر زندگی، علاقمندیهای خود را انتخاب میکنید. پس شخصاً در آن انتخابهای خود نقش دارید و چون با تمرکز بیشتری آن را پذیرفتهاید، برای آن تلاش بیشتری هم میکنید.
پیدا کردن استعدادهای واقعی
یکی دیگر از راههای تقویت احساس علاقهی شدید، پیدا کردن راههایی است که با استعدادها و مهارتهای ما همخوانی داشته باشد. گاهی ممکن است بخاطر هیجانی شدن، یک مسیر را انتخاب کنید. در حالیکه نه با شرایط و نه استعدادهای شما هیچ سنخیتی نداشته باشد.
برای مثال نوجوانی که بعد از تماشای یک فیلم در مورد پلیس وظیفهشناس، به یکباره تصمیم میگیرد که در آینده پلیس شود. در واقع هیجان باعث ایجاد شور و اشتیاق میشود. اما آیا استعداد این کار را دارد و یا فقط تحت تاثیر شخصیت فیلم قرار گرفته است؟
به طور کلی اگر تصمیمگیری و انتخابها عاقلانه و مبتنی بر شرایط و استعدادها باشد، امکان تقویت آن وجود دارد. ولی اگر براساس هیجانات زودگذر باشد، خیلی زود فروکش کرده و احساس علاقهی شدید از بین میرود. برای مطالعه سایر فرکانس احساسات کلیک کنید.