فرکانس احساس نگرانی (Worry) احساسی است که همهی انسانها آن را در زندگی خود تجربه میکنند. البته این احساس سطوح مختلفی دارد. در برخی افراد نگرانی و اضطراب فقط برای چند لحظه است. در عین حال اضطراب دلیل مشخصی دارد که با رفع آن، احساس نگرانی هم از بین میرود. اما اگر این احساس شدت پیدا کند، شما را بیدلیل گرفتار خود میکند. فرکانس احساس نگرانی بر روی شخصیت، ذهن و رفتار شما تجلی پیدا میکند. کل زندگی تحت تاثیر فرکانسهای این احساس قرار میگیرد. اگر میخواهید در مورد تاثیر فرکانس احساس نگرانی و راه مقابله با آن بیشتر بدانید، تا انتهای این مطلب با ما همراه شوید.
احساس نگرانی چیست؟
احساس نگرانی و اضطراب بخش عادی زندگی محسوب میشود. اگر یک روز نگران اقساط عقب ماندهی بانک هستید و یا شب قبل از مصاحبهی شغلی کمی نگران میشوید، کاملاً طبیعی است. پس به صرف اینکه احساس نگرانی جزء احساسات منفی ماست، نباید آن را به طور کلی منفی بدانید.
در صورتی که احساس نگرانی غیرقابل کنترل، بدون دلیل منطقی و پایدار باشد، دیگر از حد عادی خود تجاوز کرده است. در این صورت تمام لحظات و روزها را در اضطراب، استرس و نگرانی به سر میبرید. شما حتی نمیتوانید افکار استرسی را از سر خود خارج کنید. این موضوع به یک عادت برای زندگی عادی تبدیل میشود.
احساس نگرانی مداوم، تفکرات منفی و انتظار همیشگی برای بهتر شدن وضعیت میتواند تاثیرات منفی روی سلامت روانی و جسمی شما داشته باشد. به طوری که قدرت احساسی شما را از بین میبرد. احساس بیقراری را به شما القا میکند. کم اشتهایی، بیخوابی، سردرد، مشکلات معده، فشار عضلانی و نداشتن تمرکز از تاثیر فرکانس احساس نگرانی است. حتی ممکن است ارتعاشات این احساس بر روی اطرافیان هم تاثیر بگذارد.
گاهی اوقات نگرانی مزمن دلیل وجود یک اختلال اضطراب عمومی است. عصبی بودن، بدگمانی و احساس سوءظن و تنش از مفاهیم مرتبط با احساس نگرانی است. این مفاهیم کل زندگی شما را تحت تاثیر خود قرار میدهند.
چرا به فرکانس احساس نگرانی مبتلا میشویم؟
نگرانی و استرس مداوم از افکار اضطرابآور نشأت میگیرد. وقتی در مورد یک موضوع بیش از حد باور منفی داشته باشید، باعث میشود تا ذهن به این باور عادت کند. گویی که برای آن یک خوراک لذیذ تهیه کردهاید که ترک کردن آن سخت است. وقتی با مشکلی روبهرو میشوید، آنقدر به آن فکر میکنید که بعد از مدتی به ملکهی ذهن تبدیل میشود. ذهن ما وقتی به یک فکر و احساس عادت کند، درمان آن به سختی صورت میگیرد.
درست مانند زمانی که به تنبلی عادت میکنید. در این زمان اگر تصمیم به انجام کاری را داشته باشید، قادر به برداشتن قدم اول نیستید. در واقع ذهن و روان انسان خیلی زود به احساسات و افکار خو میگیرد. افکار مثبت وقتی وارد ذهن شوند، بیرون کردن آنها کار راحتی نیست.
احساس نگرانی به چه اشکالی خود را نشان میدهد؟
احساس نگرانی در همهی ما به یک شکل ظاهر نمیشود. بلکه در هر فردی ممکن است با علائم، نشانهها و دلایل متفاوتی بروز کند. انواع احساس نگرانی عبارتند از:
احساس نگرانی از حضور در اجتماع
یکی از انواع احساس اضطراب یا نگرانی به دلیل ترس شدید از قضاوت دیگران و خجالت کشیدن بروز میکند. این نوع از احساس استرس و نگرانی آنقدر زیاد است که میتواند کارهای دیگر روزمره مثل غذا خوردن در حضور دیگران، صحبت کردن در جمع و کلاس درس را تحت تاثیر قرار دهد.
البته برخی از موقعیتها مثل سخنرانی برای جمع زیادی از افراد استرسزا است. این مورد کاملاً طبیعی است. اما افرادی که به هراس اجتماعی مبتلا هستند، ممکن است هفتهها برای یک موضوع پیشپا افتاده نگران باشند.
احساس نگرانی عمومی
نوع دیگری از اضطراب و احساس نگرانی زمانی است که به طور غیر عادی از موضوعات معمولی بترسید. مثلا پول، سلامتی، روابط، مدرسه، دانشگاه و یا حتی بازار رفتن کارهایی هستند که همهی مردم آن را در طی روز انجام میدهند. رفتن به بازار کار عادی است و اصلاً نگران کننده نیست. اما وقتی کسی به اختلال اضطراب عمومی (GAD) مبتلا باشد، حتی از این کار عادی هم هراس دارد.

تاثیر ارتعاشات احساس نگرانی بر روی بدن
احساس نگرانی و اضطراب مثل هر احساس منفی دیگری اگر شدت پیدا کند، سلامت جسم را تحت تاثیر قرار میدهد. به طوری که در زمان بروز این احساس دچار تپش قلب، مشکل تنفسی و سرگیجه میشوید. سوزش در ناحیهی قلب، بالا رفتن فشارخون و افزایش قند خون هم از دیگر نتایج تاثیر فرکانس احساس نگرانی بر روی بدن است.
اگر میزان این نگرانی و اضطراب بیش از حد باشد، حتی میتواند باعث ایست قلبی و سکته هم شود. به همین دلیل است که گفته میشود بیماران قلبی و مبتلا به فشارخون نباید در معرض شرایط نگرانکننده قرار بگیرند.
علاوه بر این، در مطالعاتی که توسط محققان دانشگاه علوم پزشکی روزالیند فرانکلین صورت گرفت، مشخص شد که تنش اجتماعی و نگرانی حاصل از آن باعث از بین رفتن نورونهای جدید در هیپوکامپ مغز میشود.
هیپوکامپ یکی از مناطق مغز است که با حافظه، احساسات و یادگیری در ارتباط است. همچنین یکی از دو ناحیه مغز است که در آن نوروژنز یا تشکیل سلولهای جدید مغز در طول زندگی انجام میشود. این در حالیست که ارتعاشات احساس نگرانی این قسمت از مغز را مختل میکند. زیرا در زمان نگرانی زیاد، سطح هورمون کورتیزول تا 6 برابر افزایش مییابد.
این میزان از هورمون استرس، تعداد سلولهای عصبی جدید را تحت تاثیر قرار میدهد. استرس و نگرانی مانع از زنده ماندن سلولهای جدید میشود و آنها را در همان صدم ثانیهی اول از بین میبرد. پژوهشگران معتقدند استرس میتوانند حافظه، یادگیری و احساسات مثبت ما را تحت تاثیر قرار دهد.
آیا فرکانس احساس نگرانی مغز را کوچک میکند؟
مطالعاتی که بر روی تاثیر ارتعاشات احساس نگرانی صورت گرفته است، نشان میدهد این احساس حتی در افراد سالم هم باعث کوچک شدن مناطقی از مغز میشود. قسمتهایی از مغز که با تنظیم احساسات، متابولیسم و حافظه ارتباط دارند، تحت تاثیر هورمون استرس و نگرانی قرار میگیرند.
فشارهای ناگهانی و استرس در طی مدت طولانی میتواند قدرت مغز شما را برای یادگیری کاهش دهد. در زمان نزدیک شدن به یک آزمون مهم، قدرت حافظه و یادگیری کاهش مییابد. زیرا استرس شما به مغز اجازهی ورود اطلاعات جدید را نمیدهد. استرس اگر به اندازه باشد، آمادگی مغز و سایر قسمتهای بدن را افزایش میدهد. اما استرس بیش از حد معکوس عمل میکند.
مطالعات دیگری که در دانشگاه ییل بر روی 100 شرکتکننده سالم صورت گرفت، نشان میداد که وقایع استرسزا فرکانسهایی را ایجاد میکنند که مغز را تحت تاثیر قرار میدهند. نتایج این تحقیقات نشان میداد که استرس میتواند در قشر جلوی مغز، مادهی خاکستری تولید کند. در حالی که قشر جلوی مغز با خودکنترلی و احساسات ما در ارتباط است. هر چه افراد بیشتر در معرض احساس نگرانی و اضطراب قرار میگیرند، حجم مغز نیز به مرور کمتر میشود. هر چه فشارهای روحی بیشتر میشود، مغز نیز آسیبپذیرتر از قبل میشود.
تاثیر ارتعاشات مغز بر روی ذهن و روان
احساسات منفی و مثبت ما پیوسته در حال مبارزه با هم هستند. وقتی احساس مثبت افزایش یابد، احساس منفی کمتر میشود. شما نمیتوانید همزمان شاد و اندوهگین باشید. وقتی اندوه تمام میشود، ممکن است چند دقیقهی بعد به یک دلیل مشخص شاد شوید. اما ممکن نیست که در یک لحظه هر دو احساس را با هم تجربه کنید.
این حالت نشان میدهد که احساسات منفی و مثبت میتوانند یکدیگر را خنثی کنند. وقتی احساس نگرانی در شما ایجاد میشود، یعنی افکار و احساس منفی بر روی افکار و احساسات مثبت چیره شده است. البته تاثیر احساسات منفی بر روی ذهن و روان به همینجا ختم نمیشود.

همانطور که گفتیم ارتعاشات احساس نگرانی بر روی سیستم عصبی مرکزی تاثیر میگذارد. شما در زمان نگرانی، استرس بیش از حدی دارید. هورمون استرس در همین زمان در بدن افزایش مییابد که افسردگی را تشدید میکند. این هورمون که آدرنالین و کورتیزول است، باعث از بین رفتن حافظه، قدرت یادگیری و از بین رفتن احساسات مثبت میشود. حتی تصمیمگیری هم تحت تاثیر ارتعاشات احساس نگرانی قرار میگیرد.
کاهش اعتماد به نفس و ترس از ورود به اجتماع نتیجهی افزایش احساس نگرانی است. افسردگی، گوشهگیری و انزوا هم در نتیجهی این عوامل بروز میکند. پس میتوان گفت اغلب افرادی که به بیماری افسردگی مبتلا میشوند، پیش از این دچار احساس نگرانی و اضطراب بیش از حد بودهاند.
ارتباط احساس نگرانی با موفقیت یا شکست
قانون جذب از این موضوع حکایت دارد که ما به هر چیزی که فکر کنیم، همان فکر به اتفاق تبدیل میشود. هر کسی چیزی مشابه به افکار خود را جذب میکند. زمانی که به چیزهای مثبت فکر کنید، موفقیت، خوشبختی و شادی در انتظار شما میماند.
پس وظیفهی ما این است که به موفقیت، شادی و خوشبختی فکر کنیم. افکار مثبت میتوانند آیندهای خوب را برایمان رقم بزنند. زیرا همانطور که پیشتر اشاره کردیم سلامت جسمانی را تامین کنند. در عین حال احساسات مثبت انرژی درون سلولی را افزایش میدهد. داشتن جسمی سالم برای دستیابی به آیندهای زیبا لازم و ضروری است.
حالا وارد ارتعاشات احساس نگرانی شویم. آیا وقتی تمام ذهن شما را افکار منفی و اضطراب فرا گرفته است، امکان موفقیت وجود دارد؟ وقتی مدام به پوچ بودن زندگی فکر میکنید، توان و انگیزهای برای موفقیت دارید؟ وضعیت و شرایط زندگی ما انسانها آینهای از افکار و احساسات گذشتهی ماست.
تاثیر فرکانس احساسات آنقدر زیاد است که میتواند زندگی را براساس مثبت یا منفی بودن افکار و احساسات، رقم بزند. بنابراین تاثیر ارتعاشات احساس نگرانی کاملاً قابل درک است. اکنون شما میتوانید این تاثیرات را به وضوح درک کنید.
چطور احساس نگرانی و اضطراب را درمان کنیم؟
احساس نگرانی از افکار منفی در مورد یک اتفاق ایجاد میشود. شما مدام در مورد یک شرایط وخیم افکار منفی را با خود مرور میکنید. در چنین شرایطی نگرانی و استرس برای واکنش به این شرایط در ذهن بروز میکند. برای افرادی که به اضطراب مزمن مبتلا هستند و سپس درگیر افسردگی میشوند، روانپزشکان داروهای خاصی را بنا به شرایط روحی و جسمی آنها تجویز میکنند.
اگر میزان این بیماری آنقدر زیاد نباشد که شما را به فردی گوشهگیر و افسرده مبتلا کند، توصیههای زیر میتواند برای درمان مفید واقع شود:
یادگیری مهارتهای جدید
وقتی خود را فردی ناتوان و ضعیف ببینید، از شرایط جدید ترس و واهمه دارید. اغلب زنان بعد از زایمان به افسردگی مبتلا میشوند. میدانید چرا؟ چون قادر نیستند خود را با شرایط جدید سازگار کنند. احتمالاً برای زندگی خود برنامههای دیگری داشتند که ناگهان یک فرد جدید وارد زندگیشان میشود و برنامهها را بههم میریزد. در چنین شرایطی اگر مادران مهارتهای جدید برای نگهداری از فرزند را داشته باشند، همزمان میتوانند به روال عادی زندگی گذشته نیز برگردند.
اغلب کسانی که به احساس نگرانی مزمن مبتلا میشوند، خود را ناتوان میبینند. افزایش اعتماد به نفس و یادگیری مهارتهای جدید میتواند از میزان این احساس بکاهد.
اگر ناامید هستید به خود فرصت دهید
یکی دیگر از دلایلی که اغلب افراد به احساس نگرانی مبتلا میشوند، ترس از خراب شدن، شکست خوردن و ناکامی است. وقتی با با مانع و یا مشکل روبهرو میشوید، بهتر است به خود فرصت دهید. کمی استراحت کنید و سپس با نیروی بیشتر برای برداشتن مشکلات و موانع تلاش کنید. انسان با نیروی تازه قدرت بیشتری برای مقابله با مشکلات پیدا میکند.
وقتی بخواهید بدون وقفه فقط برای طی کردن راه، تلاش کنید، ناامید و دلسرد میشوید. احساس نگرانی از آینده میتواند تمام وجود شما را از آنِ خود کند.
به افکار مثبت عادت کنید
افکار مثبت بهترین راه برای مقابله با احساس نگرانی و اضطراب است. البته کنار زدن افکار منفی و آوردن افکار مثبت برای شخصی که به نگرانی مزمن مبتلاست، کار راحتی نیست. اگر راحت بود بدون شک کسی به افسردگی مبتلا نمیشد. هر کسی به محض اینکه کمی احساس نگرانی میکرد، فوری میتوانست با تکیه بر افکار مثبت، آن را درمان کند.
با ورزش یوگا، سرگرمیهای جالب، تماشای فیلمهای طنز، ارتباط با دوستان صمیمی و خانواده، تفریح و سرگرمی میتوان از افکار منفی فاصله گرفت. سپس افکار مثبت خود به خود جایگزین آن میشوند.
برای مطالعه فرکانس احساس تحریک پذیری کلیک کنید.